Supermotiverende intervalløkt på mølle

trineogfrodeintervall2

Mannen min, Frode, har løping mer eller mindre som hovedtreningsform, samtidig som han er flink til å variere med styrke og rulleski om sommeren og langrenn om vinteren. Han løper flere ganger i uken og har derfor mange ulike løpeøkter han varierer mellom i løpet av et år. På løpefronten er det bare for meg å søke inspirasjon om jeg vil prøve noe helt nytt.

I høst tok han meg med på en økt som han mente er en veldig motiverende intervalløkt å bruke fra nå og gjennom vinterhalvåret innendørs på mølle, og som jeg ikke har i noen av løpeprogrammene mine foreløpig. Økten passer absolutt alle, ettersom man kan starte akkurat på det nivået man er selv. Les mer om dette lenger ned.

Intervall – inne – mølle – motiverende?

Han lokket med at det er en intervalløkt som gjør fremgangen veldig synlig. Og fremgang blir kanskje den største motivasjonen løpemessig spør du meg når man skal løpe for det meste inne over lang tid i vinterhalvåret. Jeg motiveres jo ekstremt mye av naturen i sommerhalvåret, men er ikke så glad i å løpe ute om vinter og aksepterer det. Derfor ble jeg veldig nysgjerrig på om han hadde rett og at jeg kunne bli litt gira på å holde løpingen i sjakk på mølle fremover.

Så jeg pakket pulsklokken, løpeskoene og ut-av-komfort-hatten og ble med han på treningssenteret. Både gruet og gledet meg for å si det sånn.

Vi løp ved siden av hverandre og gjorde akkurat det samme i cirka tre kvarter til sammen. Bortsett fra at vi løp med ulik fart. Han løp hele økten med en høyere fart fordi han har mye bedre kondisjon og løpeform enn meg. Men til forskjell fra ute hvor han nødvendigvis hadde løpt fra meg i en tilsvarende intervalløkt, «holdt vi følge» hele veien på mølleøkten. Det er jo hyggelig!

Her beskriver jeg økten, som i for seg er en klassisk intervalløkt i løpemiljøet, som jeg har kjent til fra før men aldri prøvd selv før nå.

INTERVALLØKT «45-15» PÅ MØLLE:

  • OPPVARMING: 5 minutter rask gåing/rolig jogging

Kommentar: Selve hoveddelen begynner nokså forsiktig, så derfor holder det med 5 minutter oppvarming. Vanligvis har jeg minimum 10 minutter oppvarmingsdel før intervalltrening.

Jeg startet oppvarmingen med rask gange (og tilpasset farten (km/t)) og gikk så over til rolig jogging (da økte jeg farte med 1 km/t).

  • HOVEDDEL: Cirka 30-35 minutter med 45-15 intervall.

Kommentar: Jeg økte farten med 1 km/t fra oppvarmingsfarten og løp i 45 sekunder. Deretter kun 15 sekunder pause. Deretter økte jeg farten med 0.2 km/t og løp nye 45 sekunder etterfulgt av 15 sekunders pause. Slik fortsatte jeg. For hvert nye drag på 45 sekunder økte jeg farten på mølla med 0.2 km/t. Ikke mye økning av gangen. Slik fortsatte jeg helt til jeg ikke klarte mer og hadde tilnærmet makspuls. Jeg ga meg da jeg ikke klarte mer.

  • NEDTRAPPING: 5-10 minutter nedjogging

TOTALT: 40-50 minutter

♦♦♦♦♦

Poenget på sikt er at jeg skal gjøre akkurat det samme hver gang, ta så mange drag av 45 sekunder (med 15 sekunders pause) med fartsøkning på 0.2 km/t hver gang som jeg klarer. Ettersom jeg kommer i bedre form vil jeg klare flere drag og ved det blir fremgangen veldig tydelig. På lang sikt når jeg klarer mange flere drag, så vil ta mer tid, noe jeg ikke ønsker. Løsningen da er å justere farten opp allerede fra første drag. Dermed vil jeg klare færre drag igjen (som nå) men få en like effektiv treningsøkt som tar like lang (kort) tid.

trineintervall

Jeg ønsket å bruke økten til å ta meg helt ut på slutten, og pulsen var nærmere makspuls på slutten. Jeg klarte 31 drag og da var det «game over». Det føles godt innimellom å pushe grensene den veien. Og jeg skjønner veldig godt hva han mener med motiverende økt:

  1. Denne økten kan tilpasses alle nivåer. Du kan starte veldig lett med både lav fart og få drag, og øke gradvis på. Eller du kan starte tyngre og ha mange drag.
  2. For det første gikk økten så fort, for når dragene og pausene er så korte, så skjer det jo forandringer hele tiden. Du rekker ikke å føle veldig mye på hvor sliten du er før du må hoppe av mølla, justere fart, hoppe på igjen og få beina i gang.
  3. For det andre begynte det så rolig og økte så gradvis, både hodet og kroppen hang med på dette.
  4. Man kan løpe sammen med en annen, uansett hvor stor forskjell det er på kondisjonsformen deres.
  5. Og til slutt er jeg enig med Frode om at det blir veldig spennende å gjøre mer av denne og se om jeg etter hvert klarer flere og flere drag. Ett nytt drag – og jeg kan konkludere med fremgang.

Så jeg tenker å ta denne økten kanskje en gang hver annen uke gjennom vinteren, og får dermed et sikkert bidrag i treningsopplegget mitt til å øke kondisjonsformen.

Mulig dette hørtes litt komplisert ut nå som jeg skulle forklare det nøye skriftlig, men det er i virkeligheten veldig enkelt, så bare spør dersom du ble forvirret i tillegg til nysgjerrig og motivert for å prøve selv 🙂

God trening  ♥

Hilsen Trine

♦♦♦

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *