Slo personlig rekord på løpemila

IMG_4132

Ett av målene jeg satt meg da jeg sparket i gang «kom i form» prosjektet mitt i april i år var å løpe 1 mil på under en time. Noe jeg aldri har gjort før, eller vært i nærheten av.

Du kan lese om alle målsettingene jeg satte meg her.

Grunnlaget for å velge akkurat denne tiden for meg var selvfølgelig individuelt og personlig.

 • Mitt utgangspunkt i april: En løpetest viste at jeg brukte godt over en klokketime på både en kupert og en flat mil i marka, nærmere bestemt 1 time og 12 minutter på flata. 
 • Et realistisk men ambisiøs mål for meg: Ønsket om å bedre kondisjonen generelt og joggeformen spesielt. Jeg jogger kun som en del av et variert treningsopplegg.  
 • Konkret og motiverende delmål for meg, det vil si en bestemt løpetid å strekke seg etter fra uke til uke.

Målet mitt skulle nås innen 1. september.

Det ble sjanseløst. Jeg ble syk i juni og det vedvarte hele sommeren. Jeg fant etter utredning ut at tilstanden min forble uforutsigbar en stund på grunn av søvnapne og nedsatt immunforsvar. Jeg bestemte meg for å beholde de formulerte målene mine, men at jeg skulle bruke mer tid. Den tiden det måtte ta med stadige sykdomsrunder og tvungne perioder med null trening.

Fra starten av august kom jeg endelig i gang igjen med generell fysisk aktivitet, og det eneste målet for den måneden var å være i daglig bevegelse i minimum 30 minutter. Det gjorde jeg og vel så det. 

I september økte jeg den totale treningsmengden og intensiteten gradvis, satte opp en plan og begynte å føre treningsdagbok. Jeg fortsatte å prioritere mye lystbetonte aktiviteter og gjennomføring, samt tok opp løpingen. Jeg fokuserte på å øke kjernemuskulaturen, basisstyrken i hele kroppen, og gjennomføre joggeruter og øke kondisjonen.

I oktober kunne jeg fortsette å bygge videre på formen, til tross for at jeg da ble syk over en to ukers periode. Jeg økte motstanden på alle treningsområder, pushet meg mer og økte grønnsaksinntaket i takt med dette for å sikre behovet for næringsstoffer. Jeg fortsatte å prioritere ukentlig treningsplanlegging og å føre og bruke dagboknotater, og har hatt en kontinuerlig god balanse mellom hvile, styrketrening og variert kondisjonstrening. 

Min grunnform er bra, ettersom jeg har trent og beveget meg mye hele livet. Til tross for lettere trening i flere år nå rundt svangerskapene, har jeg fortsatt å bevege meg jevnlig og har brukt bena mye på tur med vogn. Men jeg har aldri jogget mye og aldri vært en løper. Og fortsatt så prioriterer jeg mye annet enn jogging, så det er ikke noe jeg satser alt på nå heller.

Men fra april til nå har jeg jeg jogget mer enn før, mange uker 2-3 økter, mer målrettet og så regelmessig jeg har kunnet ut i fra at jeg har vært mye syk. Er det en økt jeg ikke har sviktet en eneste frisk uke, så er det rolig langkjøring på rundt 1 mil. Jeg har totalt sett trent kondisjon 3-5 ganger i uken, og dermed mer kondisjon (ca 70 %) enn styrke (ca 30 %), som er å anbefale når vekten skal ned.   

Her får du full oversikt over alle jogge- og gåprogrammene jeg har gitt ut på bloggen!

I øktene på en mil har jeg gradvis og i rykk og napp jogget meg ned fra tidene 1.12 og 1.10 og til 1.07 – som jeg målte i begynnelsen av september. Da satte jeg meg et delmålet om å klare milen på under 1.04 innen 1. november. Torsdag denne uken bød anledningen seg for å teste og gi alt. Med mine ekstra kilo å dra på var jeg spent på om jeg skulle klare det på under 1 time og 4 minutter, tre hele minutter raskere enn sist test.

Selv om jeg «hang» på ryggen til min spreke mann, imponerte jeg meg selv kraftig.

testmilrekord

Jeg løp en mil på 1 time (og 22 sekunder)!!! Hurra, det var en sykt bra følelse. 

MOTIVASJON, MESTRING OG GLEDE!!!!!

Ble så overrasket over meg selv, fysikken og disiplinen. Det var så tøft å holde farten oppe og samtidig holde ut såpass lenge. Jeg ble så jublende glad. Og utmattet…

Dette er mitt bevis ovenfor meg selv om at løpeformen og kondisjonen er på vei. Jeg trenger ikke nummer på brystet eller plass på en resultatliste for å ha et godt nok mål og motiveres av, eller for å få en oppløftende opptur. Det gjelder bare å gjøre litt nummer av det ovenfor seg selv. Og det er ikke så dumt å få drahjelp av en som løper fortere enn deg selv, når du skal løpe hardøkter eller gjøre testløp.

Nå skulle jeg på en måte ønske jeg kunne fortsette å løpe slik som i sommer et halvår til, men fremover vet jeg at det blir annerledes. Å jogge to, tre ganger i uken gjennom vinteren er helt uaktuelt for meg. Det frister lite og det er så mye annet jeg gleder meg til å bruke tiden på fremover – både ute (les: ski) og inne (les: svømming, dans, styrke osv). Jeg liker å periodisere, men jeg skal vedlikeholde noe jogging på mølle og ute, og fikk en ny motivasjon av denne testopplevelsen til å tenke litt ambisiøst på løpeformen også i april. Jeg trenger ikke synke sammen joggemessig og miste alt av løpeform gjennom vinteren. 

Jeg klyper meg i armen over at jeg har gjennomført en treningsperiode på tre måneder nå med kun to uker ute av spill på grunn av sykdom, og avslutter den med en personlig rekord i løping.

Det er dermed tid for en ny tre måneders periode, nytt program, nye øvelser, nye aktiviteter, nye delmål, ny årstid og nyskaffet motivasjon. Jaaaaa!!!!!! 

Er superklar for forandring og mer fremgang!

Jeg håper min krokete vei mot bedre form kan inspirere andre til å komme i gang, ikke gi opp, stå på og nå egne mål. Jeg hjelper deg gjerne med å sette mål som passer for deg!

Ha en riktig god søndag og en knallstart på ny uke! 🙂

Tirsdag og torsdag er det klart for livetrening igjen kl 20.30.

Hva er livetrening? Jeg instruerer 30 minutter med styrketrening live på facebook-siden Trines Treningsglede. Over tid trener vi hele kroppen med enkle øvelser, og jeg varierer hvilke muskelgrupper vi trener fra uke til uke. Treningen er gratis. Du kan trene hjemme i din egen stue etter instruksjon fra meg. Det du trenger er egen kroppsvekt, litt armslag og fylte vannflasker eller håndvekter. Det optimale når du skal trene hele kroppen hjemme er å ha ett sett med litt tyngre vekter for underkroppen og et sett med lettere vekter for overkroppen. Har du spørsmål så ikke nøl med å ta kontakt.

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede 

2 kommentarer

 1. Du inspirerer virkelig!
  (Skulle gjerne hatt noen personlige mål)

  1. Trines Treningsglede

   Så hyggelig å høre. Kanskje du blir inspirert til å finne aktiviteter du trives med, sette av bestemte tider hvor du prioriterer trening, gjør enkle tester på formen i forbindelse med treningsøktene dine som du noterer ned, og så kan du sette deg noen mål ut i fra dette. Bare ta kontakt om du har konkrete spørsmål, hjelper deg gjerne med å komme videre om du står fast 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *