52 år og pers på halvmaraton

karin2

Da Karin (52) i mai kom over løpeprogrammene på Trines Treningsglede hadde hun akkurat prøvd å komme i gang med joggingen etter skisesongen. Men hun manglet motivasjon, og ga opp da det føltes tungt og trått. 

– Jeg hadde litt dårlig tro på meg selv akkurat da og lurte på om det var for ambisiøst å starte på «løpeprogrammet for aktive mosjonister».

Her kan du sjekke ut løpeprogrammene for aktive mosjonister:

8 ukers løpeprogram for aktive mosjonister – del 1 

8 ukers løpeprogram for aktive mosjonister – del 2 

8 ukers løpeprogram for aktive mosjonister – del 3 

Se linker til løpeprogram for nybegynnere og gå-program lenger ned!

Karin er fra Alta og har alltid mosjonert året rundt og holdt seg i form. Hun pleier å løpe i sommerhalvåret. Denne våren var hun derimot usikker på om hun klarte å løpe en time sammenhengende. 

– Men jeg så litt på programmet og regnet ut at jeg akkurat rakk å bli ferdig til vi skulle dra på ferie. Dette fikk meg faktisk i gang, forteller hun.

Allerede to uker etterpå gikk hun løs på løpeprogrammet.

– Helt fantastisk at noen på forhånd har tenkt ut en plan som jeg bare kan benytte, legger hun til.

Å oppdage løpeprogrammene ga henne ikke bare motivasjon til å komme i gang og fortsette å trene. Da hun hadde gjennomført det første programmet nærmest slavisk, gikk hun rett over på del 2 og fikk en meget bra formoppbyggende periode. 

Karin gjorde sitt livs beste løp nå i høst som 52-åring.

For å motivere seg for å fullføre de nye 8 ukene satte hun seg nemlig et mål om å løpe Nürnberg Stadtlauf i høstferien. Med mannen som «supporter» og datteren som deltok på 6 kilometer, kombinerte familien ferie og løp.

– Halvmaraton gikk over all forventning, forteller Karin, som var demotivert bare fire måneder og to løpeprogram tidligere.

Første runde av løpet gikk lett. Andre runde gikk litt saktere, men underveis begynte hun å skjønne at hun kanskje kunne slå sin egen rekord.

– Jeg endte opp med 1.51.31. nesten 1,5 minutt raskere enn min tidligere beste tid. Jeg ble faktisk nr. 5 i min årsklasse.

Det er intet mindre enn veldig imponerende.

Hvorfor gikk det bedre enn noen gang for 52-åringen akkurat nå?

Foruten at hun systematisk har løpt jevnt og trutt etter planen i 16 uker, trekker hun spesielt frem det at hun valgte å vike fra programmet og roe ned den siste uken før løpet for å bygge opp overskudd, samt intervallene som i del to av programmet blir lengere.

– Jeg synes det var kjempebra for å lære seg å holde tempo oppe over litt tid. Jeg tror de lange intervallene var en av årsakene til at jeg klarte å forbedre tiden min på halvmaraton i år.

I en periode nå mens Karin venter på snøen trener hun på treningssenter – stort sett tre kondisjonstimer og to ganger slyngetreninger per uke. 

KArin1

– Motivasjonen for skitreningen i år er at hvis jeg får trent bra på ski så klarer jeg kanskje 60 km på Saamiskirace i 2017.

Her er flere av treningsprogrammene på Trines Treningsglede:

8 ukers løpeprogram for nybegynnere

8 ukers løpeprogram for nybegynnere – del 2

8 ukers løpeprogram for nybegynnere – del 3

8 ukers gåprogram del 1

8 ukers gåprogram del 2 

Derfor liker Karin å følge programmene

 • Den første økten med rolig langkjøring på programmet er en av hennes beste treningsøkter til nå. For første gang klarte hun å holde seg til så lav og anbefalt pulssone. Etter dette har de rolige langkjøringene vært noe hun gjerne har spart til helgen og gledet seg til i løpet av uken. 
 • Ukeplanene var greie å følge og hun følte hun enkelt kunne gjøre tilpasninger, som for eksempel da ryggen slo seg vrang, da hun skulle på ferie med familien og da hun trengte mer ro rett før maraton.
 • Karin er en systematisk person som følger en plan hvis hun bestemmer seg for det. Løpeprogrammene på Trines Treningsglede har derfor vært en motivasjon i seg selv og en ypperlig måte å holde treningen i gang.
 • Det er veldig praktisk å bare se på programmet hva hun skal trene fra dag til dag, og så gå ut å gjøre det.
 • Intervalløktene har fungert bra både inne på tredemølle og ute. Det har hun tatt på været.
 • Hun opplevde at det var en passe progresjon i programmene.
 • Hun mener programmene passer for de fleste som har løpt litt. Intervallene tilpasser man etter egen form og de første langkjøringene er ganske moderat.
 • At intervallene i del to av programmet blir lengere synes hun var kjempebra for å lære seg å holde tempo oppe over litt tid. Hun tror dette var en av årsakene til at hun jeg klart å forbedre tiden sin på halvmaraton i år.
 • At det ikke var flere enn tre økter i uken var avgjørende for at hun startet på programmet og likte det så godt. Dette mener hun er overkommelig for de fleste.
 • Løpeprogrammene kunne fint kombineres med to økter i tillegg som hun tok på Spenst. Slyngetrening som forbedret hennes generelle styrke, også i bena.  

Karins treningsbakgrunn:

Gjennom oppveksten: Hun begynte å trene da hun var 15-16 år. Det har gått i alt fra karatetrening, og styrkeløft til vanlig styrketrening, jogging og aerobic. Etter hun traff mannen sin som 28-åring ble hun mer interessert i langrenn og løping. Noen år senere fikk hun to barn med to års mellomrom. Og en vektøkning på nærmer 10 kg. Disse mammakiloene slet hun med i flere år, til tross for at hun trente/mosjonerte 2-3 ganger i uken.

De siste 15 årene: Har trent gruppetimer på treningssenter. Gikk innfor å gå ned 10 kilo og brukte ett år på det. Har stort sett klart å holde vekten etterpå. Etter at hun ble 45 år og barna ble større har det blitt mer tid til trening.

De siste 6 årene: Har trent mer systematisk og deltatt på løp. 

 • I 2011 deltok hun på sitt første halvmaraton. Hun trente da etter et forberedende program på nettet. Løpet gikk i oktober i Amsterdam, og ble en kjempefin opplevelse som fristet til gjentakelse. 
 • Vinteren 2011-12 trente hun en del på ski og lærte skøyteteknikk av mannen. Hun fortsatte å trene skøyting de to påfølgende vintrene.
 • I 2012 og 2013 løp hun halvmaraton i Levi, i nord Finland. Hun fikk sin til da beste tid i 2012 og dårligste tid i 2013.
 • Våren 2013 deltok hun på 30 km i Saamiskirace for første gang, noe hun gjentok i 2014 og 2016.  I
 • 2014 løp hun halvmaraton i Trondheim.
 • I 2015 ble det ikke noe konkurranse, men en helg med løping i en nasjonalpark i Finland med mannen. Senere på høsten var de en uke i Italia og løp lange turer hver dag. Og da vinteren kom trente hun bra på langrenn.

Det er bare å gratulere Karin folkens, og benytte seg av treningsprogrammene mine selvfølgelig.

Er du interessert i å komme i form ved å gå? Ta en titt her:

Ta kontakt om du lurer på noe!

Og til andre som har fulgt noen av gå- eller joggeprogrammene mine, jeg blir veldig glad om dere tar kontakt!

Riktig god helg alle sammen!

Trine 🙂 

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *