Om å bekjempe kroppspress med nakenhet

codlingweb--2

Vi blir ikke helt ferdig med snakket og debatten rundt kroppspress før privatpersoner og store treningsprofiler gjennom de største mediene og sine egne sosiale medieprofiler slutter å posere avkledd.

«Idealkroppen» a la 2016 – både muskuløs, tynn og redigert – er det jeg tror vi har minst godt av å se ofte. Jeg tror likevel ikke at det å vise frem mindre «perfekte» og nakne kroppsdeler bidrar til å bekjempe kroppspresset i 2016.

Av og til er det befriende å få en pause fra innsynet i supermosjonistenes six-packs. Vi har alle sikkert godt av å se ulike kropper med forskjellige former, størrelser, kroppssammensetning osv. Det er sunt å se kropper i dag som bærer mindre preg av rovdrift, ekstreme metoder og en kroppsfokusert livsstil.

Mangfoldet kan helt sikkert bidra til at vi lettere akseptere oss selv. (Heldigvis har vi mangfoldet rundt oss i det virkelige liv.)

Så jeg synes absolutt det er en god tanke og en god gjerning at noen «ofrer» sin kropp som de selv mener representerer noe annet og mer avslappet, for å bidra til dette mangfoldet. Og jeg forstår at enkeltpersonene som viser frem sin «motstykke»-kropp bare har gode intensjoner. Og det når frem til meg og sikkert flere at det fortsatt ikke bare er den såkalte «idealkroppen» som er fin.

Problemet er bare at fokuset på kroppens UTSEENDE opprettholdes! Og utvides!

Jeg forstår dessverre fortsatt ikke logikken i at nakne kropper bekjemper kroppspresset, uansett kropp. Og når personer som også har anatomi- og treningskompetanse og bruker mye tid på å formidle dette velger å fokusere såpass ofte på kroppens utseende fremfor å løfte frem kroppens fantastiske funksjonsevne, stusser jeg.

For en som jobber med trening bør det være nærliggende og heller fremheve det kroppen egentlig er laget for og det trening og livsstil kan bidra til, nemlig å fungere (bedre) til alt du skal.

Men hallo, våkne opp Trine, du av alle bør jo vite hvordan media fungerer. Nakenhet har vært brukt som et virkemiddel for å vekke oppmerksomhet, provosere og skape debatt i media gjennom alle tider. I mange tilfeller er det derfor et helt bevisst grep å bruke avkledde kropper og profiler som er villig til å gjøre dette i forsøket på å nå frem med budskapet.

Nakne kropper både selger, klikker og generere likes osv.

Hvis den som ønsker å formidle et budskap ikke ser muligheten for å nå frem med dette uten nakenhet, kunne man inngått et kompromiss?

Å stå rakrygget frem, være stolt av kroppen og vise frem den kroppen man har er uansett sterkt gjort, og det er vel og bra. Men hva med å benytte anledningen til samtidig å demonstrere noe av det fantastiske kroppen egentlig er skapt for?

Vibeke Klemetsen er et godt eksempel på en synlig profil som ofte poserer i antrekk som ikke nødvendigvis dekker alt, men det er jo så krystallklart hva som er budskapet i bildene. Det er bevegelsen, aktiviteten, lidenskapen, kroppslig balanse, mental balanse, kroppens ubegrensede muligheter…

Men for så altfor mange synes jeg kroppen og musklenes ekstremt viktige bruksrolle kommer i skyggen. Husk,

  • Kroppen er skapt for at du og jeg skal kunne bevege oss og fungere til dagligdagse gjøremål i hverdagen, ikke for å bli akseptert av andre, hyllet, likt og delt.
  • Musklene og spesielt de i magen og kjernen er helt essensielle for å stabilisere kroppen, en styrke som du trenger både når du henger opp klesvask og trener.         

Jeg mener på langt nær at samfunnet har godt av at vi skal dekke til alle kropper til en hver tid, men kombinasjonen «trykke bilde av en avkledd kropp som kun poserer» – uansett type kropp – er jeg skeptisk til. Hvis målet er å senke presset kan vi forsøke å minske fokuset på den utseendemessige delen ved kroppen, og da må det gjelde alle kropper tenker jeg.

Ønsker du å bidra til å avlede oppmerksomheten vekk fra kroppspress og «idealkroppen» i form av figur, vekt, mål, muskler, fettprosent og kroppsdeler, kan du jo heller fokusere på hvor fin kroppen er fordi den fungerer og er et magisk multiverktøy.

Kanskje du kan dele oftere hvordan den sunne kropp kjennes, hvordan den god helsen gjør deg bra, og vise oss hvordan en sterk og friske kropp virker og fungerer i hverdag og trening?

Til slutt vil jeg understreke at jeg ikke fordømmer det å ha kropps- og utseenderelaterte mål med trening og livsstil. Forfengelighet er menneskelig og det er noe vi alle er på ett eller annet nivå. Innenfor visse genetiske rammer kan man forme kroppen ved å trene bevisst og gjøre positive endringer i livsstilen, og for mange kan det føre til positive ting som økt selvbilde, større selvtillit og bedre livskvalitet.

Hva synes du? Trenger vi se mer mangfold via nakne kropper og mager i ulike varianter, eller har vi sett nok stillestående kropp på en stund?

Kjør debatt – på facebook 🙂

Trine

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *