Alle kan sykle om vinteren

Sykkel2

«Men er det ikke kaldt»?, spør mange. Sammenlignet med hva? Trolig ikke langrenn. Sykling om sommeren kanskje? Klart det er ikke som da du suste av sted i sommerkjolen. Men å vente på bussen i vinter er mye kaldere. Og det er jo som når du går på langrenn – du må holde deg i gang og kle deg godt for å holde varmen og ruste deg mot både kuldegrader, vind og nedbør.

«Men er det trygt»?, er neste spørsmål. Ja, sykling på glatta med piggdekk er trygt, så sant du tilpasser deg etter forholdene, akkurat som i bil. Nye piggdekk av god kvalitet sitter visst som spiker på isen. Så hvis du nå hadde tenkt til å parkere sykkelen din, kanskje du heller skal tenke nytt? Prøve noe som kanskje vil gi deg en positiv overraskelse?

Mange synes det er flott å kunne fortsette å sykle til og fra jobb høsten gjennom og om vinteren. I barnehagen vår gjør flere foreldre det selv om det også innebærer en etappe med barna i vognen.

SykkelB2

Man trenger ikke gjøre det hver dag, men kanskje to eller tre? Du kan sette av faste dager hvor du sykler. Eller ta det mer på vær og føreforhold hvis du er disiplinert nok til det. Bare unngå å utsette alt til torsdag, for så å ende opp med ingen turer fordi været ble pyton i slutten av uken. Jeg vet om erfarne vintersyklister som har såpass lang vei til jobben at en vei er nok. En løsning da er å sykle til, for eksempel tirsdag, la sykkelen stå på jobb og sykle den hjem torsdag.

Positive ting med vintersykling:

 • Frisk start på dagen.
 • Mosjon/fysisk form og transport i ett.
 • Naturopplevelse både høst og vinter, ikke det samme inntrykket fra bilen, bussen eller toget.
 • Gleden ved å sykle forbi en stillestående bilkø.
 • Færre syklister og bedre plass i sykkelfeltene og på sykkelparkeringene.
 • Mer utetid i mørketiden og mye deilig, frisk luft i lungene.
 • Du sparer utgifter til annen transport fra A til B.
 • Det satses hardt på utbygging av sykkelveinett i storbyene.
 • Elsykkel fungere også ypperlig
SykkelB4

Du trenger andre klær og litt annet utstyr ved sykling om vinteren enn om sommeren. Men har du det kan du få god treningseffekt og fine opplevelser både i mørket, på glatta og på slapseføre. Piggdekk og lys samt god beskyttelse på hender og ankler er det viktigste! Skal du sykle langt, kan du bli svett og kald. Da må du ha klær som både beskytter mot vind, isolerer mot kulde og transporterer fuktighet. På kortere distanser er det vanlige, varme vinterklær som gjelder.

Sjekkliste for utstyr og klær du trenger for å sykle i vinter:

Utstyr:

 • Piggdekk er et must på glatta.
 • Skjermer kan være kjekt i slapsevær.
 • Lykter foran og bak er viktig for sikkerheten.
 • Refleks på pedalene. Ha synlig refleks også på kroppen (jakke, vest, armbånd eller andre elementer).

Sjekk utvalget av sykkeltilbehør på Bikester.no her 

Klær:

 • La det gå i ull. Du trenger hals eller bøff, og tynn lue eller finlandshette under hjelmen.
 • Ull nærmest kroppen generelt, men prøv deg frem med lag for ikke å bli for varm.
 • Ullsokker.
 • Vindtett, pustende jakke eller vindtett anorakk.
 • Bukse som er vindtett på fremsiden, for eksempel langrennsbukse.
 • Lange vindtette hansker eller votter. Eventuelt polvotter. Noen anbefaler trefingerhanske. Vindvotter med ull inni kan også brukes.

Sjekk utvalget av sykkelklær og sykkelsko på Bikester.no her

Skotøy:

 • Ikke bruk joggesko eller sykkelsko for sommerbruk, det er for kaldt.
 • Lette fjellsko med goretex eller kraftige sko i skinn fungerer bra.
 • Skotrekk er smart i snø og regn, da de er vannavstøtende og varmer. Eventuelt ullsåle.

Sykkel:

 • Veisalt sliter veldig på delene og dermed sykkelen. Det er en god investering å ta godt vare på den med regelmessig vedlikehold.

Sjekk utvalget av sykler på Bikester.no her

Det du ikke har eller trenger å fornye til syklingen, kan du enkelt få tak i i nettbutikken Bikester.no. I det omfattende sortimentet finner du alt du trenger innenfor sykling med bra kvalitet og til gode priser. Gå inn og søk opp det utstyret eller de klærne du mangler og gjør deg klar for sykling i winterwonderland. Om det blir for kostbart å kjøpe alt på en gang, kan du jo sette opp noen av produktene på ønskelisten til jul og hive deg på pigghjula på nyåret. Bikester.no har også et stort utvalg av løpeutstyr og treningsklær fra mange av de mest anerkjente merkene.

Ha en fin høstkveld!

Håper jeg der deg på livetrening i kveld?

Hver tirsdag og torsdag klokken 20.30 har jeg styrketrening live på facebook-siden Trines Treningsglede. Normalt i 30 minutter med enkle styrkeøvelser, der vi bruker egen kroppsvekt og håndvekter eller fylte vannflasker. Det optimale når du skal trene hele kroppen hjemme er å ha ett sett med litt tyngre vekter for underkroppen og et sett med lettere vekter for overkroppen.

I kveld er det derimot dobbel livesending, altså 60 minutter. Vi trent mer balansert og større del av kroppen. Du har muligheten til å bli med på første runde fra 20.30-21 og trene rumpe, lår, mage og rygg, eller på andre runde fra 21 til 21.30 å trene skuldre, armer, bryst og legger, eller begge deler. 

Ønsker alle velkommen! 

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *