«Lapskaustrening» noe poeng?

Trinelapskaus

For seriøse mosjonister og eliten – hvor det ikke mangler på motivasjon til å trene og hvor prestasjon står sentralt, er det logisk at trening med høy intensitet prioriteres. En stor andel lett trening gjør kroppen i stand til å anstrenge seg hardt på ny igjen og igjen, og er derfor naturlig å supplere med for å bygge formen optimalt opp.

Trening med høy intensitet er det som får deg raskest i bedre fysisk form. Det er veldokumentert. Derfor mener også mange at såkalt «lapskaustrening» ikke er noen vits å bruke tiden på. Halvhard trening som mangler struktur, plan og pulsstyring gir liten eller ingen prestasjonsfremgang. Man blir litt sliten – ja, og lett svett, men man utfordrer likevel ikke seg selv nok. Samtidig koster den moderate treningen såpass mye energi at det ikke blir nok overskudd igjen dagen etter til det som kunne blitt en virkelig hard, formoppbyggende økt. De samme folka mener gjerne at man bør unngå at treningen blir en stor røre av «lapskaustrening». 

Et noe negativt begrep spør du meg – men det refererer til trening som domineres av såkalt moderat intensitet. Du trener verken hardt eller lett.

En vanlig definisjon på moderat intensitet er at du under trening blir varm og svett, og må puste betydelig oftere. Du skal ikke kun klare å snakke i korte setninger. Du skal unngå stivhetsfølelse og å måtte hive etter pusten. Du har hele tiden enda et gir å gå på, og du skal kunne holde denne intensiteten opp mot en time eller to. Pulsen ligger mellom 75 og 85 prosent av makspuls.

Pulsklokke1

Men ikke alle ekspertene mener at «lapskaustrening» er verdiløst. Mosjonister som trener tre ganger i uken har ikke det store behovet for å ha en andel med lett trening. De kan trene hardt og moderat og får uansett nok tid til restitusjon. Og jeg selv mener generelt at måten folk bør trene på alltid avhenger av fysisk nivå og ambisjonsnivå. Hva som er målet.  

For meg, mosjonister og folk flest hvor målet er mindre ambisiøst – nemlig å holde seg i form, komme i bedre form, ha god helse og kanskje holde vekten, handler trening naturlig nok ikke om ren prestasjon. Fremgang er selvsagt viktig, men det å ha motivasjon til å trene regelmessig er avgjørende. Da er ofte ingredienser som variasjon, trivsel og mestring viktige faktorer. 

Jevne treningsturer i moderat tempo oppleves for mange som enkelt og gjennomførbart og min tilnærming som ivrig mosjonist er at «lapskaustrening» er adskillig bedre enn ingen trening. På lav og moderat intensitet klarer man å holde det gående en stund, noe som også bidrar til å komme i bedre form. Trening på lavere nivåer egner seg dessuten for sosiale økter og mer positive opplevelser.

All økt aktivitet uansett intensitetsnivå gir dessuten økt forbrenning. Du kan brenne av akkurat like mange kalorier totalt ved å trene «rolig og lett» som «hardt og kort», eller noe i mellom=lapskaustrening.

For mosjonister kan det fungere dårlig rett og slett å legge vekten på den hardeste og mest prestasjonsfremmende treningen. Enten så mislykkes man med å få intensiteten høyt nok opp, resultatene uteblir og man ender opp med skuffelse og frafall. Eller så får man det til, men gir opp etter en tid fordi det oppleves for vondt, slitsomt og ensformig. 

Mitt motto svikter jeg ikke – det er å trene på en måte i dag og i morgen, som gjør at man trener uke etter uke, år etter år. For de som tenker som meg er det derfor så mange fasiter.

Ønsker du varige mosjons- og treningsvaner så anbefaler jeg deg å kombinere rolige langturer, harde korte økter (for eks intervall) og moderate mellomlange økter – med vekt på det siste. 

Så ja – «lapskaustrening» er absolutt et poeng. Men jeg døper herved begrepet om til noe mer positivt:

«Mersmaktrening» :

 • Aktiviteter som man liker godt og som egner seg for å holde på med lenge av gangen, for eksempel en time eller to eller mer.
 • Typisk lange fjellturer, skigåing, sykling, rolig jogging eller raske turer.
 • Alt fra bevegelse til trening som du hopper på uten å planlegge og tenke, som gir deg en følelse av frihet, spontanitet og avkobling. 
 • Fleksibel trening der du kan følge været, dagsformen eller opplegget til en venn.
 • Treningsverden med lav terskel inn. Som for eksempel når du har tidsklemme, er på reise eller er i småbarnsfasen, så kan du trene det du får tid til, uten å tenke på om det var hardt nok, lenge nok eller prestasjonsfremmende. 

Blir det en effektiv hardøkt, rolig langkjøring eller mersmaktrening i dag? 😊 

Hilsen Trine 🙂

For å følge meg på Facebook-siden min Trines Treningsglede gå inn her og klikk «likes» På den måten får du alle varslingene mine om livesendinger, blogginnlegg, inspirasjon og informasjon.

Instagramprofilen er @trinestreningsglede 

2 kommentarer

 1. Maria Nymo

  Fint innlegg 🙂

  1. trinestreningslede

   Hyggelig å høre, bra du likte det

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *