Beskytt hjertet ditt

elskerdancestep

Ikke kødd med hjertet ditt. Ikke vent til du får deg et første «støkk». Beskytt hjertet ditt i hverdagen.

Hjerte- og karsykdommer er den største dødsårsaken i verden. Og hjerteinfarkt som dødsårsak øker med alderen. Verdens hjertedag ble opprettet i 2000 nettopp for å øke kunnskapen om hjerteinfarkt, hjertekrampe, hjertesvikt, hjerneslag og andre sykdommer i hjerte og blodårer.

En ting man vet sikkert er at fysisk aktivitet er noe av det viktigste man gjør for å forebygge, både hjertesykdom og andre dødelige livsstilssykdommer.

Verdens hjertedag markeres i dag og jeg tenkte det kunne være fint å opplyse litt om hva som må til av bevegelse for å forebygge hjertesykdom og forlenge levealderen.

codlingweb-3511

På den ene siden – vit at fysisk passivitet er det verste og mest risikofylte du kan gjøre. Og på den andre siden – målrettet anstrengelse og hardtrening er ikke nødvendig!

Moderat fysisk aktivitet (som gange, husarbeid, sykling og hagearbeid), regelmessig (noen dager i uken) – er derimot perfekt. Det viser en studie som ble publisert i fjor i det anerkjente tidsskriftet Circulation.

Så hva betyr dette for deg?

  1. Å komme i gang, hvis du er inaktiv. Du må øke aktivitetsnivået til aktivLegge om fra null til noe. Hvis du ikke er motivert for å bevege deg må du skaffe deg motivasjon, ikke vente på den. Hvis du vil ta vare på helsen og livet. Begynn i det små. Øk litt og litt. Alliere deg gjerne med en venn. Tenk på om det er noe aktiviteter du kan tenke deg å være med på. Bli med på enkel styrketrening ved å følge mine livesendinger hver tirsdag og torsdag klokken 20.30. Helsemessig er det anbefalt for alle å gjøre både muskelstyrkende og kondisjonsfremmende aktivitet.
  2. Å klare en halvtime to til tre ganger i uken. Hvis du tenker over at døgnet har hele 24 timer og at vi sover og sitter i en stor andel av disse timene, er 30 minutter ganske lite, men det er nok. Når vi i følge Helsedirektoratet i tillegg kan dele opp denne halvtimen i bolker på for eksempel 10 minutter og oppnå samme effekt, så har alle tid til denne mengden med bevegelse. Det er viktig å øke pulsen og bli litt andpusten. 
  3. Å gjennomføre noe mer. Jo enklere og mindre endringer du går for jo lettere er det å gjennomføre og fortsette. Tenk litt økt aktivitet hver dag. Snik inn bevegelse mens du tar deg til jobb, butikk, selskap osv. To gåturer i uken er dessuten bedre enn ingen. Trapper fremfor heis og rulletrapp er genial utnyttelse av tiden.  Få flere tips til hvordan du kan øke aktivitetsnivået her!
  4. Å bedrive vektreduserende aktivitet, hvis du har fedme. Å redusere vekten kan i seg selv være med på å minske risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Hvis du forbrenner rundt 150 kalorier om dagen, så kan det bidra til energibalanse på sikt og gjøre det enklere å regulere kroppsvekten. En halvtime rask gange tilsvarer et kaloriforbruk på cirka 150 kalorier. 
  5. Å holde i gang. Mange som gjør endringer tenker ofte kun frem til første målsetting, som for eksempel bedret kondisjon, lavere vekt, sterkere kropp osv, og så er man ikke så forberedt på det som kommer etterpå. Men å opprettholde sunne vaner og lavere vekt over tid kan være vel så vanskelig som å komme i form, men det kan være lettere om du er innstilt og har et livslangt perspektiv fra start.
  6. Å trene kondisjonstrening, når du har etablert regelmessige aktivitetsvaner. Å trene kondisjon to tre ganger i uken forebygger hjertesykdom ved at hjertet ditt styrkes og blir mer effektivt. Eksempler på kondisjonsaktiviteter er raske turer, jogging, ellipsetrening, aerobic, roing, svømming, sykling, rulleski og ski.

Ikke alle opplever trening som gøy. Men helsa og et godt, langt liv burde være motivasjon sterk nok til å drive med fysisk aktivitet. Se på det som tannpuss og gjør det til en fast rutine. Etter hvert vil du kanskje like det litt bedre, og i hvert fall kommer du til å elske alle de positive effektene.

Se på det som positivt at det er hverdagsaktivitet som er viktig, ikke harde skippertak!

Du og mange kvinner rundt deg kan være i faresonen for uten å være klar over det. Hele en av tre kvinner dør av hjerte- og karsykdom. Jeg synes derfor at dagen i dag er en fin anledning til å sette litt fokus på helseproblemet og om dere sprer dette innlegg gir dere et flott bidrag. Jo flere som deler, jo større sjansen for at ett liv reddes.

Ta vare på lørdagen og livet folkens. Ønsker alle en fin dag!

Hilsen Trine 🙂

Livesendinger, nye blogginnlegg, inspirasjon og informasjon legges ut å facebook-siden min Trines Treningsglede som du finner her Klikk deg inn og trykk «likes» – på den måten får du alle varslingene mine. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *