Øk forbrenningen uten å trene

Trine4

Du kan forbrenne akkurat like mange kalorier ved å gå til jobben som ved å trene intervall på Sats etter jobb. For å kontrollere hva du faktisk forbrenner ved ulik aktivitet kan du bruke pulsklokke.

Forbrenning er energiforbruk, og energiforbruket påvirkes av all form for bevegelse. Bevegelse betyr kontinuerlig endring av legemets posisjon, og favner derfor om alt fra ubevisst spontanbevegelse til aktive hverdagsvalg, mosjonering og målrettet trening.

Hvis du finner din egen måte å øke bevegelse og aktivitet på som passer best for akkurat deg, så er det kanskje størst sjanse for at du beveger deg mye og nok til at du oppnår energibalanse og trivselsvekt?

Du må altså ikke skifte til treningstøy og drive med harde treningsformer for å øke forbrenningen. Du kan holde på med rolig aktivitet lenge og/eller ofte. Jo lavere puls og intensitet du har i din aktivitet jo tregere oppnår du betydelig kaloriforbruk. Du må derfor holde på lengre for å oppnå tilsvarende kaloriforbruk totalt som du oppnår ved hardere trening.

Slik kan du øke forbrenningen uten å trene:

  1. Øk aktivitetsnivået i løpet av arbeidsdagen. Bruk bosuball eller liknende som kontorstol slik at du aktiverer kjernemusklene mens du sitter. Stå og jobb deler av arbeidsdagen. Ta trappene i stedet for heisen. Bruk beina internt i stedet for mail og telefon. Ta i mot alle tilbud om trening i arbeidstiden, rabatt på medlemskap, aktivitetsdager osv. Foreslå møter eller seminarer som innebærer fysisk bevegelse.
  2. Øk aktivitetsnivået i heimen. Bruk kroppen aktivt i arbeid knyttet til hus, hage og evt hytte/båt.
  3. Øk aktivitetsnivået på vei til og fra jobb eller skole ved å bruk kroppen som transportmiddel.
  4. Ta aktive valg generelt i hverdagen og på fritiden. Bruk beina til og fra butikk, barnehage/skole osv. Bli med barna og lek. Vær en delaktig tante, mamma..
  5. Snikmosjoner gjennom dagen, dvs utnytt enhver anledning til aktivitet fremfor inaktivitet, som for eksempel ved å gå mens du prater i telefon, gjør tåhev når du pusser tenner, ta sit-ups når du ser nyheter på tv, glipp gress og måk snø uten motoriserte maskiner, ikke jakt korteste vei på kjøpesenteret, i parkeringshuset, i byen eller andre steder av gammel vane, men vend deg til til små omveier.

Hver for seg kan disse grepene ha for liten effekt. Jo mer du gjør, jo høyere forbrenning. Over uker, måneder og år utgjør uansett små grep store forskjeller.

Her får du en grov oversikt over hvordan du øker du forbrenningen ved trening:

  1. Gå eller gjør annen mosjon daglig etter jobb. Få opp pulsen og bli sliten.
  2. Har du tidsklemme i perioder, bruk lunsjpausene til å gå raske turer. Spe på med lengre seanser i helgene.
  3. Tren kondisjon på rundt 1 time minst tre dager i uken.
  4. Tren styrke minst to dager i uken. Prioriter øvelser for store muskelgrupper.
  5. Uansett hva du trener, tren hardere, lengre eller oftere for ytterligere økt forbrenning.

Ønsker du å øke forbrenningen har du litt å velge mellom her. Hvis du starter med litt, så kan det bidra til en positiv spiral og mer overskudd, som gjør at du automatisk vil øke mer på sikt, og dermed skyver du gradvis både formen og vekten i ønskelig retning på sikt.

Finn frem til det som motiverer deg, som passer deg som person og som du tror vil fungere i din hverdag.

Lykke til!

Trine 🙂

Livesendinger, nye blogginnlegg, inspirasjon og informasjon legges ut å facebook-siden min Trines Treningsglede som du finner her Klikk deg inn og trykk «likes» – på den måten får du alle varslingene mine. 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *