Jeg naila Helsedirektoratets anbefalinger

Uke2HelsedirektoratetAttacedoverst

For å bygge opp selvtilliten og holde på motivasjonen, til tross for at formen ikke er all verdens om dagen, ser jeg vekk fra resultater og målsettinger for en stund.

Jeg fokuserer på etablering av rutiner og gjennomføring, og treningsglede så klart. Det viktigste nå er å bygge opp helsen, men det motiverer at jeg samtidig legger grunnlag for mer anstrengende trening som kommer.

Med dette fokuset viser det seg straks at jeg kan være godt fornøyd med egen innsats!

For det første har jeg denne uken fulgt treningsplanen jeg satte opp mandag ett 100 prosent. Og ikke nok med det, jeg holder mål og vel så det hvis jeg spør Helsedirektoratet om de er fornøyde med meg. Jeg har regnet litt…

Uke2HelsedirektoratetFBteaser

Da jeg summerte opp hvor mange minutter jeg har vært i aktivitet denne uken, kom jeg frem til 270 minutter med moderat aktivitet og i tillegg 180 minutter med muskelstyrkende aktivitet.

Jeg har naila Helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet per uke og vel så det. Hvor deilig er ikke det å kjenne på? Kroppen og helsen fortjener at jeg svetter nok.

Og psyken til en som har vært litt nede for telling trenings- og helsemessig i sommer, har godt av mestrings- og godfølelse.

Treningsmengden denne uken er dessuten ganske representativt for hvordan treningsuker jeg ser for meg fremover så sant jeg holder meg frisk, så jeg kan ha god samvittighet ovenfor helsen.

Det var også kjekt å finne ut at det jeg opplever som riktig og sunt aktivitetsnivå for meg tilfredsstiller de helsemessige anbefalingene og vel så det.

Uke2HelsedirektorateFBetter

Hvordan ligger du an? Beveger du deg tilstrekkelig slik at du får helsegevinst?

Få kontroll på hva myndighetene anbefaler alle voksne av fysisk aktivitet i oversikten her:

  • Voksne og eldre som i utgangspunktet er lite fysisk aktive vil ha en betydelig helsegevinst ved å utøve fysisk aktivitet omtrent 30 minutter av moderat til høy intensitet daglig. Anbefalingene om fysisk aktivitet kan oppsummeres i følgende punkter:
  • Voksne og eldre bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet per uke eller minst 75 minutter med høy intensitet per uke. Anbefalingen kan også oppfylles med kombinasjon av moderat og høy intensitet. For eksempel 90 minutter med moderat intensitet og 30 minutter med høy intensitet. Aktiviteten kan deles opp i bolker på minst 10 minutters varighet.
  • Økt dose gir større gevinst. For å oppnå ytterligere helsegevinster bør voksne og eldre utøve inntil 300 minutter øke med moderat fysisk aktivitet i uken, eller utføre inntil 150 minutter med høy intensitet, eller en tilsvarende kombinasjon av moderat og høy intensitet. 
  • Øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper bør utføres to eller flere dager i uken.
  • Eldre med nedsatt mobilitet, personer som er ustø, anbefales i tillegg å gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for å styrke balansen og redusere risikoen for fall.
  • Muskelstyrkende aktivitet kan inngå i minimumsanbefalingen om minst 150 minutters moderat intensitet. Det kan også legges til som ekstra aktivitet utover dette for økt gevinst.

Kilde: Helsedirektoratet.no

Kanskje du som ikke har noe spesielt ønske eller mål om å bli bedre trent, gå ned i vekt eller prestere fysisk, kan la deg motivere til bevegelse for helsens skyld?

Jeg ser frem til fasen som kommer etter etableringsfasen hvor jeg skal ta fatt på mer anstrengende aktivitet også. Og det frister allerede nå å ta i hardere. Og i går fikk jeg feste ekstatiske opplevelse hvor jeg plutselig hadde masse overskudd på trening. Men alt til sin tid. Jeg holder igjen fortsatt, både for å lytte til kroppen i en post sykdomsfase, forebygge skader og bevare min boblende motivasjon.

Til uken skal jeg på de siste legeundersøkelsene og jeg ser frem til å få avklart litt mer om min helsetilstand før jeg legger opp til noe mer.

Ønsker alle sammen en god helse, kropp og hverdag 🙂

God søndag 🙂

Trine

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *