Ta vare på sommersjelen – glem sommerkroppen!

11

Begrepet «sommerkroppen» er latterlig sa professor Jorunn Sundgot-Borgen til Budstikka søndag . Hun skriver at «sommerkroppen» kan være starten på noe veldig vanskelig for en god del og mener det er på høy tid å få bukt med kroppspresset. Jeg er enig og har ruget lenge på temaet. På tide å få sluppet mine ord ut.

Jeg skjønner at man vil føle seg vel når man skal kle av seg. Å bruke alt av kapasitet til å følge streng diett og trene som besatt for å se både tynn og trent ut til sommeren kan jeg også forstå hvis man er ung og lar seg påvirke av venner, media og de voksne rundt seg i dag.

Fokuset på veldreidhet har vokst seg enormt.

Jeg bare spør – hva hjelper det å bli så perfekt i kroppen? Hva skal du med en tynn og definert kropp? Hvem er det du strever deg ihjel for? Og hva fører det til?

For det første vet jeg ikke om folk ser det. Og hvis de ser det, hvem er de? Og hvem bryr seg om hva folk tenker om din kropp? Hva får du igjen for det?

For det andre vet jeg ikke hvor verdt det er å perfeksjonere seg for de som måtte bedømme deg ut i fra kropp og utseende. De viktige personene i livet ditt er jo glad i deg uansett. Om du skulle miste en beundrer, kjæreste, venninne eller et familiemedlem fordi sommerkroppen din ikke innfridde tror jeg det er et tap du er tjent med. Men det skjer jo ikke!

Det som derimot kan skje er at du mister nære rundt deg fordi du «forsvinner». Fordi du går så opp i kroppshysteriet, bruker all tiden på det og mister deg selv. Så mye at dine kjære mister deg.

Hvis du streber etter den perfekte kroppen og driver rovdrift med deg selv over tid, er også sjansen for at du ikke får det noe bra med deg selv stor. At du er mye lei deg, tung og trist. At misnøyen og følelsen av mislykkethet ligger utapå. At du er sliten, humørsyk, vanskelig å snakke med og nå inn til.

Den perfekte kroppen kan i verste fall støte vekk venner i motsetning til å imponere de og gjøre deg vellykket og populær.

Har det gått langt nok går slike fornuftsord fra en blogger rett inn av det ene øret og ut det andre.

Har det gått for langt er kanskje heller ikke «sommersjel»-saker i media, alvorsprat med mamma og pappa eller en årskontroll hos helsesøster tilstrekkelig.

Da må du innse at det har gått for langt, ville gjøre noe med det, oppsøke hjelp og ta i mot hjelp.

Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer: 116 123. De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no.

Håper du gjør noe dersom du går gjennom sommeren tynn, trent og trist!

Å være sunn, fysisk aktiv og i form er ikke å forakte. Og å være frisk er faktisk ikke noe en bør ta for gitt. At en kropp fungerer er et privilegium og ikke noe en bør kødde med.

22

Ta vare på sommersjelen – glem sommerkroppen!

God sommer!

Varm hilsen Trine 😊

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

8 kommentarer

 1. Det viktigste er å ha en kropp som kan gjøre det en ønsker, som ikke blir utslitt av bittelitt. Tror folk tar det så selvfølgelig at de ikke verdsetter det.

  Kroppen er for mange blitt et slags selvrealiseringsprosjekt, et personlig mål. Det gjør jo at vi får et kunstig forhold til kroppen. Det er blitt en greie som skal kontrolleres, modelleres og fikses, ikke en naturlig del av seg selv som en først og fremst skal leve i.

  1. Trines Treningsglede

   Enig! 🙂 God sommer 🙂

 2. Bra skrevet!

  1. Trines Treningsglede

   Hei, beklager at jeg har oversette denne. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

 3. Jeg er 66 år og i min ungdom så var det også tynne kropps-idialer som Twiggy . De fleste slanket seg litt hele tiden, men noen ble syke med spiseforstyrrelse. Dette tror jeg er likt i dag. Forskjellen fra 1970 til i dag er at man kan få injeksjoner , ta brystforstørrelser, fettsuging osv. ; noe som gjør dette enda mer komplisert og stressende, spesielt for de unge. Det tar dessverre tid for veldig mange til å innse at det viktigste er en god helse. Har dessverre en datter som ble syk av å slanke seg, hun utviklet spiseforstyrrelser. Hun er bra nå , men er veldig opptatt av helse og kropp og trening osv. og det er jo bra.
  Jeg sa til henne for noen år siden når sommeren kom og kroppen ikke var helt «klar». «tror du virkelig at folk ser på deg og tenker at hun har ikke den helt perfekte sommerkropp» . «Nei», svarte hun » alle har nok mer enn nok med å tenke på sin egen kropp, men det hjelper ikke , fordi det er hva jeg føler som teller , det at jeg føler meg vel betyr alt «-. Sånn er det nok for veldig mange. Dessverre. Uansett alder . Jeg for min del elsker å bade og bryr meg katta om hva andre mener om min kropp. Det er jo for svingende MIN KROPP .

  1. Trines Treningsglede

   Hei Astrid! Takk for at du deler dine erfaringer knyttet til dette. Så bra at din datter er bra nå. Trening og fysisk aktivitet, sunn mat og sunn livsstil er jo bare bra og selvfølgelig noe jeg fronter. Det som er et problem, og som jeg mente å få frem i innlegget mitt, er jo når en person har det dårlig med kroppen sin, maten, treningen og kroppspresset. Ha en fin dag, og ønsker deg fortsatt masse deilig bading i august! 🙂

 4. Mange av bildene dine er opp-ned. Hvor vanskelig er det egentlig å legge inn bilder riktig veg?
  Det man oppnår med fin kropp er at man blir attraktiv for potensielle eller allerede eksisterende sex-partnere. Sex er et ur-behov og er ikke noe å kimse av. Selvfølgelig ønsker man da å bli sett på som attraktiv i andres øyne.
  Sommeren er jo den årstiden det er mulig å vise frem kroppen på en ordentlig måte i Norge. Derfor er sommerkroppen såpass viktig.
  Dessuten er lite fett mye sunnere enn masse fett. I dagens samfunn har vi ikke behov for å gå rundt med masse ekstra fett lagret på kroppen, idet for har overskudd av mat. Folk burde heller øve seg på å sulte seg litt, fordi det er faktisk ganske sunt. Les deg opp på fordelene ved å faste.

  1. Trines Treningsglede

   Hei! Jeg har lagt inn bildene riktig vei selvfølgelig Thomas. Det er nok ikke det som er problemet.
   Takk for at du deler ditt syn, holdninger og verdier. God sommer!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *