Vit hva du forbrenner

codlingweb-3672
Foto: Pia Codling

Å feiltolke treningsinnsats til det positive er helt vanlig og menneskelig. Vi tror vi trener mer enn vi faktisk gjør (og vi tror spiser mindre enn vi gjør), viser forskning. Etter å ha jobbet hardt med styrkeøvelser er det lett å tenke at nå har jeg vært superflink, så nå kan jeg spise litt ekstra. Dette er dumt hvis det spolerer et eventuelt mål om å ta av vekt eller holden vekten stabil.

Er du klar over at når du for eksempel ligger på gulvet og beveger enkelte kroppsdeler, selv om det er tungt for de utvalgte musklene du trener, så forbrenner du forsvinnende lite? En time med effektiv styrketrening gir ikke et veldig mye høyere kaloriforbruk enn en time med hverdagssysler som dusjing, spising og kontorarbeid – ja, aktiv hvile.

Odin4
Foto: Odin Jæger

Det er heldigvis ikke et problem. Heller ikke for deg som jobber med kroppsvekten. Du trenger ikke å revurdere tidsbruken på styrketrening. Tvert i mot!

Men det kan være nyttig å kjenne til hvilken effekt styrketrening har og ikke har.

Selv litt tyngre styrketrening med vekter, i apparater osv, krever lite energi totalt. Sammenlignet med kondisjonstrening hvor hele kroppen – mange og store muskler – er i bruk fra du starter til du slutter, er pausedelen stor og det totale kaloriforbruket lavt.

Det er ikke meningen å sette fokus på kaloritelling, men jeg tar folks mål og ønsker seriøst, og bidrar gjerne til bevisstgjøring som kan bringe en nærmere målet. Jeg tok meg bryet og testet kaloriforbruket i sist styrkeøkt med pulsklokke. Først sjekket jeg min time med styrketrening, så sjekket jeg den påfølgende timen etter trening, hvor jeg beveget meg normalt rundt.

En differanse på 70 kalorier i forbruk var det hele!

 • 1 time med styrketrening: ca 190 kcal forbrukt
 • 1 time i aktiv hvile: ca 120 kcal forbruk

Til sammenligning forbrukte jeg ca 380 kalorier sist jeg trente intervall 4 x 4, cirka 740 kcal sist jeg løp en mil og 520 sist jeg målte 1 times dance step økt.

Det er mange gode grunner til å trene styrke, men om du ønsker å makse forbrenningen din i dag eller i morgen, så ikke velg styrketrening!

Men hvorfor anbefales det da at de som skal ned i vekt inkluderer styrketrening i opplegget?

Jo, det er fordi når du trener styrke over tid så «bygger» du muskelmasse. Økt muskelmasse i kroppen øker den generelle forbrenningen. En kropp med mer muskulatur forbrenner mer gjennom hele døgnet, også når du ikke trener. Så hvis du tenker litt lengre, så er styrketrening direkte smart å drive med for en som jobber med vekten.

En kombinasjon av styrke over tid og kondisjonstrening (hvor forbrenningen er høy i selve økten) er derfor det optimale, mener jeg. Da de to treningsformene har mange andre positive effekter også hver for seg, er det ikke vanskelig å bestemme seg for å velge dem begge.

Hvis du skal ned i vekt, anbefaler jeg følgende fordeling; 30 % styrke og 70 % kondisjon.

Håper dette var oppklarende!

Ønsker alle en fin start på uken, og håper selvsagt at mange «gamle» og nye hiver seg med på livetreningen.

Trine 🙂

Håper jeg «ser» mange av dere i kveld kl 20.30! Da er det 30 minutter med live styrketrening. Hiv deg på – vi kjører fire-fem enkle øvelser uten utstyr. Ta gjerne med fylte vannflasker og treningsmatte. Det skjer på facebooksiden min Trines Treningsglede – følg med!

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

4 kommentarer

 1. Trener en del bodypump. Dette forbrenner en del mer. Ca 450-500 på 1 time. Siden man bruker mindre vekter (20kg på bein, 15 kg rygg, 10kg triseps, 8kg biseps og 5-8kr skuldre) øker man like mye i muskelmasse som ved vanlig styrketrening? Har virkelig forelsket meg i denne treningsformen pga bla intensiteten

  1. Trines Treningsglede

   Hei, når du løfter lettere og flere repetisjoner utvikler du utholden muskelstyrke. Med mindre du trener mot noen spesiell styrkekonkurranse og ikke trenger styrke for å løfte tungt, kan dette være fint. Det er som du sier mer intensivt og dermed forbrenner du flere kalorier. Utholden styrke kan være nyttig i hverdagen. Hvis du trives med dette er det bare å kjøre på! På sikt kan det være at du vil løfte færre reps/tyngre for å få ytterligere fremgang! 🙂 Håper det var svar på spørsmålet. Trine

 2. Dette var nyttig lesing 🙂 Siden styrketrening er det eneste jeg tåler pga et skranglete bekken, så tror jeg jammen jeg heller lar være å trene med den aller beste samvittighet når ligging på sofaen gir nesten samme resultat 🙂 Trodde det var slik at jo mer muskler man har, jo høyere er forbrenningen i hvile, men om det er en marginal forskjell kan man jo heller ligge på sofaen å bli dvask. Takk for input.

  1. Trines Treningsglede

   Nå tror jeg du tuller eller ikke leste hele innlegget? For det første regner jeg med at du ser andre fordeler ved å trene styrke enn kaloriforbrenning (under selve økten)? Og for det andre så har du jo helt rett og jeg forklarte jo nettopp det, at over tid så øker styrketrening forbrenningen, og ja, gir deg høyere forbrenning i hvile pga økt muskelmasse. Så styrketrening over tid påvirker forbrenningen, men ikke en styrkeøkt på 40 minutter. Styrketrening bør du gjøre regelmessig, også mtp økt forbrenning. Håper det var oppklarende?!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *