I7.mai-festen = den store testen

istopp2

Den feststemte dagen som er lengre enn de fleste, og begynner og slutter med søtsaker, kan gi en unødvendig stor kaloriutskeielse totalt sett. Om jeg ikke er beredt, kan den sette meg tilbake.

Men jøssenavn, er det så farlig da? En dag? Nei, normalt ikke. 17.mai er en dag man skal kose seg med mat og drikke med god samvittighet! Og for meg er det en dag jeg aldri har tenkt at jeg må begrense meg eller tenke noe som helst på spising eller drikking. Og slik skal det forbli i fremtiden også tenkte jeg. Det er sånn det skal være.

Men i år – er det annerledes for meg!

Faktisk ikke av den grunn at jeg fokuserer på å være moderat og vise måtehold om dagen, og tyr til grepet og bloggserien «Snop i passe doser» – som du kan lese mer om nederst i innlegget.

Heller ikke fordi jeg skal fremstå som en som ikke viker fra planen, ei heller skeier ut når det er høytid. For meg blir det spesielt fordi jeg ønsker ikke det minste lille tilbakesteget velkommen akkurat nå.

Kontinuerlig fremgang med hensyn til formen og vekten er viktigere for meg nå enn det er å nyte nasjonaldagens godsaker ubegrenset og ubevisst. Jeg har dessverre ikke motivasjon til å hente meg inn i flere dager etterpå fordi det ble mer av alt. Men jeg har faktisk motivasjon til å prøve å begrense meg en eneste 17.mai.

Kose meg skal jeg likevel, og god mat skal nytes! Jeg skal også spise is med barna mine. Men jeg skal passe litt på totalen akkurat i år. Iskrem er et naturlig valg i ukens «Snop i passe doser».

Bareis

Så hvor mye is utgjør en passelig utskeielse? Som jeg pleier i serien «Snop i passe doser» har jeg gått til Vektklubb.no og forhåndsberegnet vaniljeis for å få litt peiling. 

isveiing

Jeg har ikke tenkt til å trippe rundt med kjøkkenvekten i vesken og veie godsakene som kommer min vei. Absolutt ikke. Jeg er ikke en fanatisk person, selv om det kanskje virker sånn nå. Men det hjelper å vite sånn cirka hvor mye jeg kan unne meg uten at det spolerer «kom i form»-prosjektet mitt når jeg står der midt oppi alle fristelsene.

Les også:

«Snop i passe doser»: Non stop

«Snop i passe doser»: Potetgull

«Snop i passe doser»: Mørk sjokolade

«Snop i passe doser»: Bløtkake

Litt bevisstgjøring ellers også, uten å ødelegge matgleden, kan være til god hjelp: 

  • Passer på å starte dagen med sunn frokost
  • Velger mest av det sunne jeg får servert
  • Smaker litt på det søte som dukker opp som jeg har lyst på
  • Spiser is en gang, ikke to-tre
  • Drikker vann hele dagen
  • Unngår brus, juice og saft
  • Tar bare litt av fete dressinger og sauser
  • Unngår og bli for sulten på noe tidspunkt
  • Husker at en neve med nøtter og snacks er nok

Her kan du se noen av snopdosene jeg har beregnet så langt side om side nok:

Firesammen
Sånn, etter et dypdykk i kalorier igjen, klarer jeg å glede meg til 17.mai? Så klart. Jeg elsker russelåter, korpstrommer, gutta og familien min, livet rundt, tradisjonsrik frokost, stemningen, musikken, flaggingen, alle de flotte Telemarksbunadene i Skien sentrum og ikke minst Borgertoget som skjønneste niesen skal danse i. Jeg har masse å glede meg over og dagen kommer til å fly.
Vel, jeg håper du som trenger motivasjon til å begrense deg, også når det er festlige anledninger – fikk noe igjen for dette. Og så beklager jeg hvis jeg ødela noens glede over dagen som kommer. Det er ikke meningen. Mitt mål er å komme tilbake til normalen og kunne feste meg gjennom 17.mai og andre anledninger uten å tenke!
God fredag og pinse fra meg 🙂
Trine

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

DETTE ER BLOGGSERIEN «SNOP I PASSE DOSER»:

I mitt prosjekt om å komme tilbake i form og bli kvitt mammakiloene, er ett av flere livsstilstiltak  at jeg skal begrense godterispising til en passe dose i helgen. For å vite hvor mye dette er, beregner jeg hver fredag i Vektklubb.no en mengde med det godiset jeg har lyst på – det skal tilsvare et mellommåltid. Jeg putter det i en skål i håp om at det skal hjelpe meg til å stoppe i tide. Jeg er ikke pinlig nøyaktig i beregningene og straffer ikke meg selv med dårlig samvittighet eller andre ting dersom jeg spiser litt mer. Jeg har tatt et valg på å begrense godteriinntak, og IKKE nekte meg det. Det bunner i mitt motto om at jeg skal leve på en måte i dag og i morgen, som jeg kan fortsette med uke etter uke, måned etter måned, år etter år.

 

 

   

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *