Om løping for aktive mosjonister

lopingformosjonister

Nå er det din tur til å få litt tips! Du som løper regelmessig allerede og som kanskje har funnet løpegleden alt. Du er kanskje klar for å gjøre mer ut av løpetreningen? Jeg ønsker å inspirere deg som er godt i gang til å bli en bedre løper og til å overgå din egen form.

Om dette innlegget passer bedre for vennen din, kan du jo dele det man han eller henne? Her finner du dessuten veiledning og løpeprogram for nybegynnere!

Med grunnformen inne kan du oppnå gode resultater på kondisjonen og utholdenheten før ferien. Løping er dessuten den mest geniale vedlikeholdstreningen på hytta, på reise, på fjellet, ja til og med på båtferie. Hvor digg er det ikke å bryte opp late dager i solen ved å røre på seg?

Jeg utfordrer deg som allerede er i gang, som klarer å jogge en mil sammenhengende og som har forsøkt deg på intervaller, til å prøve noe nytt.

Les også: Tre veier til høyere forbrenning

Om det frister med nye løpekick, fornyet motivasjon og en treningsform som tar deg til nye høyder, er det lurt å sørge for variasjon og ny type belastning. Jeg har laget et program til dere som jogger fra før. Kanskje kan du ha glede av å strukturere treningen og oppnå ytterligere framgang ved å følge konkrete forslag til løpeøkter i åtte uker fremover.

FØRST – en enkel veiledning for mosjonister som jogger fra før:

  • Invester gjerne i gode løpesko som er tilpasset foten og løpestilen din. Noen sportsbutikker og ikke minst spesialbutikkene for løpesko gir god individuell veiledning. Det kan også være lurt å ha to par sko som man bytter på. Det forebygger ensidig belastning på foten.
  • Veksle mellom ulike løperunder og løyper for å få variasjon i underlaget. Løp gjerne mest på grus og sti. Det gir variert belastning og forebygger skader.
  • Løp variert. Den samme løperunden og de samme øktene hver gang gir ensidig trening og gir liten fremgang på sikt. Det kan bli lite motiverende. Stor variasjon i type økter, intensitetsnivåer, løyper, terreng og underlag, gir bedre fremgang og mer motivasjon.
  • Tren variert med både høy, middels og lav intensitet for å få trent både muskulær utholdenhet og hjerte- og lungekapasitet. Det bidrar til god fremgang over tid.
  • Ikke øk mengdene for raskt. Når man er ivrig er det lett at man øker både antall økter og antall kilometer i samme slengen. Vær tålmodig og legg på litt og litt. Da forebygger du overbelastning og skader.
  • Ikke gå for raskt ut i en intervalløkt. Det er en god regel at første intervalldrag alltid er det som går saktest, mens det siste går raskest. Ellers er det bra om alle dragene har omtrent lik fart. Det gir best utbytte av økten og det føles bra å avslutte med en positiv følelse.
  • Hvis du løper med pulsklokke, ikke fokuser på at pulsen skal være i riktig sone i det første intervalldraget. Pulsen vil bygge seg opp i løpet av intervallene. Pulsen skal alltid være lavest i første intervall og høyest i siste intervall. Fokuser heller på at du skal holde en riktig fart i dragene, slik at du klarer å gjennomføre alle drag jevnest mulig.
  • Suppler gjerne løpetreningen med litt styrkeøvelser. I tillegg til at det er skadeforebyggende, kan det også gjøre deg til en bedre og mer effektiv løper. Mine tips til øvelser er tåhev, step-ups, ulike plankevarianter og knebøy og utfall. Det bør være en balanse mellom det du trener av muskler som bøyer og strekker bena (det vil si ankler, knær og hofter).
codlingweb-4249Håper du fikk noe nytt ut av dette, eller kanskje en beleilig påminnelse om noe du visste fra før.

På lørdag kommer jeg ut med et løpeprogram for mosjonister her på bloggen. Dette programmet går også over åtte uker, og tar deg til mål før ferien om du begynner straks. Mosjonistprogrammet er på et høyere nivå enn nybegynnerprogrammet. For å begynne på mosjonistprogrammet bør man kunne løpe sammenhengende i 60 minutter og helst ha prøvd seg litt på intervaller. Man bør også ha løpt rundt tre ganger i uken de siste to til fire ukene før man starter programmet.

Da håper jeg du ble tent, og at du stikker innom på lørdag for å laste ned eller skrive ut programmet som passer for deg!

Ha nok en nydelig vårdag!

Trine 🙂

PS. Etter 8 ukers mosjonistprogram vil man få oppfølgingsprogram av meg her på bloggen.

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *