Skal du spise ekstra når du trener?

Timeing

Gjennom jobben i Vektklubb.no fikk jeg et råd som endret mitt private kosthold for godt. Jeg deler det selvsagt videre.

Du har kanskje hørt at man bør spise mer de dagene man trener? Eller at man skal ha i seg mat rett etter trening? Og da helst så så mye av proteiner og karbohydrater?

For toppidrettsutøvere stemmer nok dette. Men for mosjonister som trener to til fem ganger i uken (styrke, kondisjon, raske turer eller ulik type gruppetrening) vil det vanlige kostholdet i løpet av dagen være nok, så sant det er variert og næringsrikt. Spesielt hvis man skal ned i vekt.

For meg og de fleste andre som trener typisk en times tid, er det dermed ikke nødvendig at vi får i oss x antall gram med proteiner og karbohydrater før vi går i dusjen. Det er heller ikke avgjørende for helsen, prestasjonen eller effekten at vi spiser generelt mer de dagene vi trener/mosjonerer.

Men merk at når du har holdt et jevnt høyere nivå med trening over tid kan det komme enkelte dager og perioder hvor du føler deg sulten og at kroppen trenger mer mat. Da kan det derimot være riktig å spise litt ekstra av den sunne maten, for eksempel ved litt større porsjoner eller måltider. Og en banan etter trening behøver ikke være feil.

Så hvordan slippe å gå på trening uten å være sulten eller stappmett, og samtidig sikre at man har nok energi til å ta i på trening? Det er jo så viktig! Jeg kan også føle meg ganske tom etter hardere type trening og føle for noe påfyll ganske snart. Hva da?

codlingweb-4039

Planlegging er stikkordet! Koordinering av måltider og treningsøkter, er like viktig som treningsplanlegging, også for mosjonister.

Det er da dette fine rådet fra idrettsforsker Ina Garthe løser mye.

Du legger de måltidene du allerede har gjennom dagen på hensiktsmessige tidspunkter i forhold til den planlagte treningen.

Vit derfor når cirka på dagen du skal trene og lag en grov matplan for denne dagen. Hvis du er riktig så flink og spiser sunt og variert gjennom tre hovedmåltider (frokost, lunsj og middag) og to-tre mellommåltider om dagen, «timer» du disse til treningen slik:

  • Når du skal trene ut på dagen/ettermiddagen

Legg ett av hovedmåltidene til 1-2 timer før trening. Alternativt inntar du et hovedmåltid 3 timer og et lite mellommåltid en time før trening.

Legg ett av de andre hovedmåltidene når det passer seg etter økten og innen 3-4 timer etter forrige måltid.

  • Når du skal trene like etter du står opp om morgenen

Når du ikke rekker en stor god frokost uten at det blir for nært økten, kan du legge ett av mellommåltidene (et lettere måltid) så fort du har stått opp før trening og ta frokosten så snart det passer etter trening.

  • Når du skal trene sent på dagen/kvelden

Når et hovedmåltid etter trening blir for sent på dagen og for tett opp til du skal legge deg til å sove, er det bedre at du tar et næringsrikt mellommåltid etter økten.  Legg da gjerne middagen 1-2 timer før du trener.

♥♥♥

Generelle regler oppsummert er at det bør gå 3-4 timer mellom måltidene, at du ikke spiser et stort måltid senere enn 1-2 timer før trening, og at får i deg noe næring innen en time etter trening.

Får du til alt dette sånn cirkus så skal du få i deg nok næringsstoffer, ha et bra energinivå gjennom dagen, også til å ta i på trening, og samtidig unngå å spise mer enn kroppen har behov for.

Håper det kan løse noe for deg slik det gjorde for meg.

Ha en strålende start på uken!

Trine 🙂

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *