Kongen av alle øvelser

codlingweb-4377

Er det en øvelse man skal være trofast til livet ut, så er det knebøy. Kongen av alle øvelser forlenger og fremmer det friske livet!

Bevegelsen likner dagligdagse bevegelser og gjør oss sterk på en måte vi alle har mer og mer nytte av jo eldre vi blir. Knebøy er smart å velge hvis du vil ha sterkere rumpe og forebygge ryggplager.

For deg som skal ned i vekt eller holde vekten stabil, er flerleddsøvelsen dessuten lurt å prioritere! Knebøy involverer både mange og store muskelgrupper, og gir derfor økt energiomsetning der og da og ikke minst bidrar øvelsen sterkt til økt muskelmasse og dermed økt døgnforbrenning.

Hvis du finner en variant av knebøy som du er komfortabel med, så vil jeg si knebøy er en effektiv øvelse som passer for alle – gamle og unge, tykke og tynne, sterke og mindre sterke. Den kan også gjøres helt uten vekter!

Knebøy med vektstang brukes ofte av de som har en del erfaring med styrketrening. Om du vil prøve knebøy i lettere varianter, kan du lese og lære lenger ned.

I knebøy trener du disse musklene: setemuskulaturen (gluteus), forside lår (quadriceps) samt stabiliteringsmuskulatur i mage og rygg.

Slik gjør du knebøy m/vektstang

kneb

Hent vektstangen og plasser den på skuldrene nederst i nakken. Stå med parallelle føtter i hoftebreddes avstand. Ta tak i stangen med et fast grep.

Sett deg ned som på en stol ved å bøye i hofte og knær. Reis deg opp igjen til stående stilling når du har cirka 90 graders vinkel i både hofte og knær. Pass på at du får hofta godt under kroppen i oppreist posisjon før du tar neste repetisjon.

Trekk pusten inn og stram magen før du bøyer deg ned. Pust ut når du nærmer deg oppreist posisjon.

Gjør 10-15 repetisjoner, i 2-3 serier, 1-3 ganger i uken og få fin fremgang. Ta pauser på rundt ett minutt mellom seriene.

Teknikk – viktig å huske på

Stabiliser overkroppen og stram magen hele tiden, og ha en naturlig rett, lett svai rygg. Dersom du ikke er sterk nok til å holde rett rygg gjennom hele bevegelsen, snur du bevegelsen tidligere enn 90 grader. Knærne skal alltid peke framover i samme retning som tærne. Unngå at knærne tipper innover mot hverandre. Hold blikket opp og frem. Ikke legg på tyngre vekter hvis det går på bekostning av teknikken.

Lettere alternativer

Hvis man er eldre, helt utrent eller ikke har noe erfaring med knebøy, kan man starte med knebøy hjemme i stua uten vekter. Neste steg kan så være å legge til noe vekt. Bruk fylte vannflasker, treningsstrikk eller lette håndvekter for å gjøre øvelsen tyngre.

Bevegelsen/teknikken er den samme i alle variantene.

Gleder meg til å starte økten i dag med kongeøvelsen.

Tar du knebøy? Legg igjen en kommentar under innlegget da vel, eller send meg spørsmål om du har.

Ha en fin tirsdag!

Trine 🙂

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *