Nei til tydelig treningsmerking av mat

trineogmelk

Før du stod opp av sengen, rakk du å føle deg hakket mer mislykket enn dagen før, fordi du ikke klarte å la være å surfe deg gjennom masse perfekte bilder på instagram, og fordi du ikke klarer å trene. I hvert fall ikke nok.

Med bilder av slanke og muskuløse kropper i akrobatiske positurer ferskt i minnet, ble du ikke i bedre humør etter den nødvendige turen på badet og innom speilet.

Utgangspunktet ditt var sårbart da du åpnet kjøleskapet den travle morgenen for å hente deg frokost. På melkekartongen og Go’morgen-yoghurten fikk du slengt i trynet hvor mange kalorier deler av frokosten din ville gi deg. Du skjønte at den umerkede bananen kom i tillegg.

I løpet av sekunder innså du hvor mye du måtte trene for å «nulle ut» dagens viktigste måltid.

For noen med makt hadde bestemt at all mat skal «treningsmerkes». Ved godt synlige symboler på fremsiden av matvaren. Ikke bare på godteri, kjeks og brus, men også på sunn mat – på frokosten!

På den vanlige maten. På all mat.

Go’morgen du lizzom!

Takk og lov for at merking av mat med treningsikoner, forløpig er et forslag utenlands. Du kan lese mer om forslaget i Storbritannia i Aftenposten.

Vi har flere grupper i samfunnet vårt vi skal ta på alvor og å vise hensyn til. Det trengs diskusjon.

Overvekts- og fedmeproblematikken er allerede et stort og økende problem vi har. Den foreslåtte «treningsmerkingen» kan muligens være et godt fungerende virkemiddel for denne gruppen.

Liten skrift på baksiden kan den enkelte velge å oppsøke eller ikke.

Men vi har også et voksende problem med kroppspress, spesielt blant unge, og det er mange som har et usunt forhold til mat. For den sistnevnte gruppens helse, mener jeg at forslaget om merking med synlige ikoner på all type mat, kan slå uheldig ut.

Gruppen med unge jenter som utvikler spiseforstyrrelser er dessuten økende. Det er ikke utenkelig at disse kan påvirkes til å kontrollere mat og trening enda mer og bli enda sykere, når de tvinges til å deale med nok et element i omgivelsene som øker sunnhetspresset.

For de som får mer dårlig samvittighet av «treningsmerking», kan straffetrening og sulting være konsekvensen, og ikke sunnere vaner.

Jeg er i mot «treningsmerking» med synlige ikoner og uthevet skrift på fremsiden av matvarer!

Det kan bli påtrengende, også for hvermansen, og vanskelig å unngå for den som hadde hatt best av det eller for den som ikke ønsker å motta slik informasjon. Det bør være valgfritt om man vil «studere» kaloriinnhold i mat nærmere.

At det går an å finne frem til informasjon om nærings- og kaloriinnhold i liten skrift ved aktivt å snu på matvaren, er derimot god folkeopplysning. Jeg er åpen for at man vurderer å føye til en linje her med informasjon om hvor mye trening som må til for å forbrenne kaloriene.

Men husk holdningskampanjen!

Det er jo ikke slik at man må trene etter å ha spist mat! Tvert i mot trenger kroppen og kroppens funksjoner kalorier kun for å eksistere. Og det er viktig å nyte både mat og noe godt uten å føle at man må trene av den grunn.

Personlig synes jeg det er trist om trening blir noe som utløses av «selvtvang» eller press utenfra. Trening skal være lystbetont, og trenger ikke knyttes til mat. Jeg jobber videre for å spre treningsglede her på bloggen!

For å få varslinger når jeg legger ut nye innlegg på bloggen, kan du trykke «likes» på min facebook-side Trines Treningsglede her.

Ønsker alle en fin dag!

Trine 🙂

5 kommentarer

 1. Helt enig med deg!

  Hvorfor kan det ikke heller legges til rette for å gjøre trening enkelt og billig? Lavkost treningsanlegg mange steder, og ikke minst: mange flere basseng med vann i, som er gratis eller veldig billig. Hvis det er sånn at det offentlige er så veldig opptatt av helsen vår, liksom. Men det krever det jo litt mer enn bare å trykke advarsler på maten.

  Ellers: fin blogg, Trine. En spasertur i skogen eller ved Østensjøvannet er vel også sunt? 🙂

  Anita

  1. Trines Treningsglede

   Det var mange bra innspill Anita! Jeg ser at jeg leste kommentaren din litt feil i går. Da jeg publiserte sak om å gå seg frisk og I form I går, leste jeg din kommentar om tur rundt Østensjøvannet som en kommentar til den. Men når jeg leser omigjen, tror jeg kanskje det var et spørsmål – og at du ikke hadde lest tur-innlegget? Men som du skjønner hvis du leser det, ja, en rask tur er veldig sunt 🙂 God tur!

   Og så hyggelig at du liker bloggen 🙂

 2. Kroppspress ja, men overvekt og fedme er jo en alvorlig helserisiko, over halvparten av voksne nordmenn er overvektige, og det bare øker.
  Jeg ville nok selv blitt irritert over treningsmerking på matvarene, men jeg har heller ikke problemer med å lese næringsinnholdet. Derimot er det tydeligvis mange som har det! Kanskje en tydelig påminnelse på forsiden av matvarer kan hjelpe noen? Tenk feks. på helseadvarslene på røykpakkene. Irriterende for de som røyker er det nok, men advarslene har effekt, og jo mer iøynefallende disse advarslene er, jo større effekt er det i følge forskning. Og bilder er visstnok mer effektivt enn tekst.

  Istedenfor treningsmerking, kanskje man heller skulle hatt en advarsel på usunne matvarer, inspirert av røykpakkene? Det motsatte av nøkkelhullsmerket. Hva med «Det sorte får» 😉

  1. Trines Treningsglede

   Takk for innspill Pia! Det som er helt sikkert er at det ikke er noe enkelt svar, for det er ulike grupper å ta hensyn til i samfunnet. Nå er det jo ikke et forslag i Norge, men sunt med en diskusjon likevel.
   Ja til omvendt «nøkkelhullmerke»!

 3. Trines Treningsglede

  Test til meg selv 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *