Bli med å komme i form

For å si det rett ut, formen har dalt kraftig og ti kilo ekstra beit seg fast etter to tette svangerskap og mye sykdom. Magen og mammakiloene forsvant ikke med ammingen. Heller ikke med tiden. Slik noen sa.

Med en sterkere eller lettere kropp, er det enklere å klare hangups. Jeg går for begge deler, for å få raskere fremgang og masse motivasjon. Foto: Pia Codling
Med en sterkere eller lettere kropp, er det enklere å klare hang-ups. Jeg går for begge deler, for å få raskere fremgang og masse motivasjon. Alle foto: Pia Codling

Helsen elsker at jeg mosjonerer daglig, spiser sunt og jevnlig og den vil helst også høre til en sterk og våken kropp. Det skulle visst godt gjøres å få barn og bli syk av småbarnsfasen uten at det fikk ringvirkninger på formen, men nå er jeg overmoden for å se fremover og gi helsen et løft!

Komme i generelt bedre form, gjøre positive justeringer i matveien og finne tilbake til trivselsvekten.

Noen flere med meg? Bli med da vel!

Tren på en måte i dag og i morgen, som gjør at du fortsetter å trene uke etter uke, måned etter måned, år etter år!

Uansett hva som er utgangspunktet ditt, kan det å formulere gode mål være retningsgivende og gi deg noe å strekke deg etter.  «Å komme i bedre form» er dog et litt for generelt mål, som er både er vanskelig å følge opp og lykkes med. Mål man setter seg uten å tenke seg om, har en tendens til å bli det!

Mitt råd er å bruke litt tid på å reflektere over deg og dine ønsker. Hva er det DU egentlig vil oppnå? Hvordan vet du at du er i mål?

Gode mål kjennetegnes kort oppsummert av at de er:

 • Positivt, spesifikt og tydelig formulert.
 • Passe ambisiøse, viktige for deg og dermed motiverende.
 • Enkle å teste – både ved start, underveis og ved måldatoen.
 • Relevante, ved at de tar deg nærmere drømmen du har for din fremtid.
 • Tidsbestemte.

Jeg har jukset litt og har allerede sittet ned og reflektert rundt hva jeg egentlig mener med at jeg vil komme i bedre form?

codlingweb-4640

La deg gjerne inspirere av måten jeg har gjort om litt diffuse ønsker for formen til mer konkrete målsettinger:

 1. Hyppigere aktivitetsvaner over tid.

Bedre mål: Jeg mosjonerer/trener i minimum 30 minutter fem til seks dager i uken innen juli. I feriemåneden har jeg mer tid og øker til seks-syv dager med mosjon/trening. I august og innen hovedmåldatoen 1. september har jeg fem treningsøkter og en til to dager med mosjon i minimum 30 minutter.

 1. Bedre utholdenhet og bli en regelmessig løper (noe jeg aldri har vært)

Bedre mål: Jeg løper 1 mil på under en klokketime (for første gang i mitt liv) innen 1. september.

 1. Sterkere i hele kroppen.

Bedre mål: Jeg klarer 4 dype knebøy med minst 70 kg og holder planke i halvannet minutt, innen 1. september.

 1. Sterkere rygg som holder rygg- og skulderplager unna.

Bedre mål: Jeg løfter min egen kropp minst en gang i hang-ups, og kan sitte en hel dag ved pc’en uten å få smerter i skulder og arm, innen 1. september.

 1. Litt sunnere og mer bevisste matvaner.

Bedre mål: Jeg spiser seks faste måltider om dagen (tre hovedmåltider og tre mellommåltider). Jeg spiser variert og velger bevisst mat med lavt sukkerinnhold til daglig. Jeg skeier ut men i begrensede mengder i helgen, med god samvittighet. Disse vaner er innarbeidet innen 1. september. 

 1. Trivselsvekt/helsemessig sunn kroppsvekt.

Bedre mål: Jeg er tilbake til «normalvektig» i følge BMI-skala og komme inn i klærne jeg brukte før jeg ble gravid, innen 1. september. 

***

Neste steg i treningsplanleggingen blir å teste formen, justere målene og kanskje sette opp noen delmål.

Kanskje dine mål også kan bli mer gjennomtenkte, bedre formulert og dermed enklere å jobbe mot og nå?

I morgen har jeg lyst til å fortelle litt om hva jeg kan gjøre for å nå mitt mål om å redusere sukkerinntaket i det daglige og kose meg i helgen med god samvittighet.

Håper du titter innom igjen 🙂

Trine

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *